Taula rodona: Arquitectes per a la participació ciutadana

Fa dos dies vaig participar com a convidat al debat  sobre participació ciutadana a l'urbanisme organitzat pel col·lectiu El Globus Vermell i promogut per la Demarcació de Barcelona del Col·legi d'Arquitectes De Catalunya. El debat tenia com a objectius reunir en una conversa oberta a diferents personalitats relacionades amb el tema (Col·lectiu Accions Urbanes, Encajes Urbanos, Horacio Espeche, La Col, Radarq i Raons Públiques) per tal de compartir experiències, donar a conèixer activitats i generar noves preguntes i propostes de millora. El cert és que és la primera vegada que participo en un esdeveniment d'aquests en qualitat de participant en el debat i confesso que em va fer tant respecte com il·lusió. 

L'acte consistia en una breu presentació de tots els convidats en què explicàvem qui erem i quina vinculació teniem amb la participació ciutadana en general i quina aproximació hi fèiem i tot seguit va haver-hi el debat. Donat que tots ens vam allargar més de l'esperat a fer presentacions, el debat va quedar una mica curt perquè amb prou feines va haver-hi temps de tenir segona volta de respostes, però amb tot, l'acte va resultar-me molt enriquidor. Per una part va ser una oportunitat de conèixer propostes molt interessants (em va seduïr el concepte de "masoveria urbana" proposat per Encajes Urbanos donada la seva potència i sentit comú) que generalment van ser molt diverses entre elles donades les diferents aproximacions de cada col·lectiu (des de les més propositives fins a les més activistes) i fins i tot va servir per a conèixer projectes dubtosos dins la meva ciutat (com l'operació per a convertir el Moll d'Espanya per a convertir-lo en un port per a yots de luxe que pot suposar la pèrdua d'un espai públic i de visuals cap al mar per a defensar els interessos privats). Per altra banda aquest tipus d'actes sempre tenen una component relacional que en casos de participació és molt important: a més de servir per posar cara a gent que segueixo virtualment però no havia pogut coincidir mai en persona, va servir per conèixer gent nova i establir vincles entre nosaltres (tant és així que vam sortir amb la voluntat de seguir amb una segona edició i de trobar-nos periòdicament per a debatre sobre la participació ciutadana). Finalment, va ser una ocasió inmillorable per a començar a compartir i contrastar alguns dels resultats de la meva recerca sobre urbanisme participatiu que vaig començar amb el meu Treball Final de Màster.

A continuació deixo la meva presentació

Taula Rodona COAC - Urbanisme Participatiu

Carlos Cámara
Carlos Cámara
Arquitecte. Doctor. Professor. Estudiant.

Professor, investigador, aprenent.
Interessat per les comodificacions entre ciutat, societat i tecnologia

comments powered by Disqus

Relacionat